Zeilmakerij Wagenaar te Dokkum

Begin september 2020 berichtte de Leeuwarder Courant dat watersportzaak annex zeilmakerij Wagenaar in Leeuwarden ermee stopte. Een dag eerder waren we bij toeval (of bestaat dat niet?) gestuit op een artikeltje uit de Leeuwarder Courant van 10 augustus 1954 over J. Wagenaar, de laatste Dokkumer zeilmaker die er tóen mee stopte.

 

Een zeilmakerij Wagenaar in Leeuwarden en een zeilmakerij Wagenaar in Dokkum: dat vroeg natuurlijk om een onderzoekje op www.allefriezen.nl naar een mogelijk (familie)verband…

De Leeuwarder zeilmakerij was in 1896 begonnen in Warten door Jan Jelles Wagenaar. In 1926 verhuisde het bedrijf naar Leeuwarden en kwam Jan Jelles’ zoon Jelle (ook) in de zaak. Die was toen 28, maar was op zijn 16e al naar Leeuwarden vertrokken, waarschijnlijk om er het zeilmakersvak te leren.

 

De Dokkumer zeilmaker Wagenaar heette ook Jelle. Hij werd in 1887 geboren in Oldeboorn en zijn vader was een oudere broer van de Jan Jelles Wagenaar die de zeilmakerij in Wartena begon. De zeilmakers Jelle ‘Dokkum’ en Jelle ‘Leeuwarden’ (van 1898) waren dus neven.

 

Jelle ‘Dokkum’ kwam in 1913 vanuit Leeuwarden naar Dokkum. Waarschijnlijk was hij, net als Jelle ‘Leeuwarden’ later, ook al op jonge leeftijd vanuit zijn geboortedorp naar Leeuwarden getrokken om er het zeilmakersvak te leren. De beide neven hebben elkaar in Leeuwarden niet getroffen: Jelle ‘Dokkum’ vertrok in 1913, Jelle ‘Leeuwarden’ kwam in 1914.

 

In 1915 kocht Jelle ‘Dokkum’ voor fl. 2420 het pand Vleesmarkt 31, waar eerder het ‘Leeuwarder Veerhuis’ zat en nog langer geleden herberg “De Drie Leeuwen”. Vanuit dat pand kon hij de scheepswerf van Gerrit Barkmeijer bijna zien.

 

Ongetwijfeld heeft de Dokkumer zeilmaker Wagenaar ook zeilen gemaakt voor schepen die daar van de helling kwamen. En wie weet heeft hij ook wel eens een nieuw ‘setje’ gemaakt voor Age Koning, die De Noarderling liet bouwen…

Leeuwarder Courant 10-08-1954

Geveltekening Vleesmarkt 31 anno 1945  

Bron: Dokkum in Kadastraal perspectief

E. Smits F. Azn. en E. Smits Azn. Historia Doccumensis 2007)