Van hout- naar ijzerbouw op de Friese skûtsjewerven

Lezing door Jelmer Kuipers, donderdag 16 maart 2023, Bibliotheek Dokkum

Jelmer Kuipers heeft zich lange tijd bezig gehouden met het bestuderen van de Friese scheepsbouw en die van ijzeren skûtsjes in het bijzonder. Hij is onder meer mede-auteur van het boek ‘Van Ambulant tot Zwaluw; de Friese ijzervloot geregistreerd’.

In zijn lezing zal Kuipers vertellen over de opkomst en ontwikkeling van de ijzerbouw op de Friese scheepswerven. Verder besteedt hij aandacht aan de grootte van de werven, het aantal gebouwde skûtsjes, de bloei en (veelal) de ondergang. Wat waren de topjaren en waarom stopten veel skûtsjewerven in de jaren ‘30 van de vorige eeuw?

De avond wordt georganiseerd door Stichting De Noarderling, die zich inzet voor het behoud van ‘De Noarderling’, een skûtsje dat in 1907 werd gebouwd op de scheepswerf van Gerrit Barkmeijer in Dokkum.

 

De lezing is in de Bibliotheek aan de Brokmui 62 in Dokkum en begint om 20.00 uur. Voor donateurs van De Noarderling is de avond gratis toegankelijk, voor overige belangstellenden is de toegang € 3,- (ter plaatse te betalen). 

Aanmelden

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.